Gezondheidspas 2007
 
 

VACCINATIES EN PREVENTIEVE BEHANDELINGEN

  Malaria
Dengue
Poliomyelitis
Tetanus en difterie
Hepatitis A, hepatitis B
Gele koorts, buiktyfus
Meningokokken
Andere inentingen 

VACCINATIES EN PREVENTIEVE BEHANDELINGEN >>>

 

Hepatitis A en hepatitis B

Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie, komt hepatitis A (ook geelzucht genoemd) bij reizigers het meest voor. (Na 1 maand avontuurlijk reizen is tot 2% van de reizigers besmet met het hepatitis A-virus en vertoont ziekteverschijnselen). De besmetting gebeurt via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen (zie blz. 18). Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele relaties en via bloed (bloedtransfusie in bepaalde landen, gebruikte injectiespuiten, niet-steriele piercing en tatoeage), maar ook via het verzorgen van wezen of straatkinderen. Hepatitis B kan zich ontwikkelen tot chronische hepatitis, met soms levercirrose als gevolg.

Inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden voor elke reiziger die naar Azië/Oceanië, Afrika en Latijns-Amerika op reis gaat, en kan aangeraden worden voor sommige landen van de Europese Unie. Voor volwassenen en kinderen bestaat de vaccinatie uit 2 dosissen. De tweede dosis wordt 6 maanden tot een jaar na de eerste gegeven. Beschermingsduur : min. 25 jaar (waarschijnlijk levenslang).

Momenteel worden kinderen in België ingeënt tegen hepatitis B met drie dosissen op 2, 3 en 4 maanden, gevolgd door een rappel op 15 maanden. Kinderen van 11-12 jaar die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen 3 dosissen (de tweede dosis één maand na de eerste, de 3de 6 tot 12 maanden na de eerste). Het vaccin wordt ook aanbevolen voor jongeren en volwassenen die een professioneel risico lopen (bv. medisch en paramedisch personeel) of die risicogedrag vertonen (vooral seksueel). Duur bescherming: levenslang bij de overgrote mederheid.

In België wordt het hepatitis B vaccin in de eerste plaats aangeraden aan reizigers met een risicogedrag, ook aan wie regelmatig naar Azië, Latijns-Amerika en Afrika reist en aan iedereen die er langer dan 3 tot 6 maanden verblijft. Risicogedrag betekent bijvoorbeeld :

  • het intraveneus gebruik van drugs, tatoeage en piercing;
  • een grote kans op medische of tandheelkundige interventie tijdens het verblijf;
  • het uitoefenen van activiteiten met een verhoogd risico op ongelukken;
  • risicovol seksueel gedrag.

    De WHO raadt voor elke reiziger aan om vaccinatie tegen hepatitis B in overweging te nemen.

    Voor sommige reizigers zijn beide vaccinaties (hepatitis A + hepatitis B) aan te raden. Zij zijn gebaat met een gecombineerd vaccin (de tweede dosis 1 maand na de eerste en de derde dosis 6 maanden na de tweede).

POTENTIËLE RISICOZONES : ZIE TABEL.