Gezondheidspas 2007
 
 

Gezond op reis...

  Hygiëne en voeding
Reizigersdiarree

Zon en hitte

Zee en andere badplaatsen

Baden in zoet water
- schistosomiasis
Hoogte en gebergte
Reisziekte
Ongelukken voorkomen
Jet lag

Vliegtuigreis

Uw reisapotheek

Hygiëne en voeding

Het leidingwater dat door de autochtone bevolking gedronken wordt, is niet altijd geschikt voor de reiziger. Matig risico : Zuid-Afrika, de eilanden van de Caraïben en van de Stille Oceaan, Zuid-Korea, noordelijk deel van het Middellandse Zeegebied, Israël, Japan. Hoog risico : zuidelijk deel van het Middellandse Zeegebied, ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

  • Gebruik dranken uit (ongeopende) flesjes.
  • Indien niet mogelijk : troebel water eerst filteren (bv. met koffiefilter); het water koken (enkele minuten) of desinfecteren met chloortabletten of druppels (te verkrijgen bij uw apotheker).
  • Kies liefst dranken op basis van gekookt water (thee, koffie).
  • Vermijd ijsblokjes.
  • Poets de tanden met mineraalwater of gekookt water.

Vermijd :
  • rauwe groenten, sla;
  • niet-gepasteuriseerde melk, roomijs;
  • rauwe of onvoldoende gekookte vis, schaaldieren en schelpdieren;
  • rauw of onvoldoende gebakken vlees;
  • fruit dat u niet zelf geschild hebt.

Deze maatregelen dragen bij tot de bescherming tegen diarree, cholera, buiktyfus en paratyfus, hepatitis A, poliomyelitis en een aantal worminfecties.